dimarts, 22 d’abril del 2014

DETALL DE LES SUMITATS FLORALS

TIMÓ, CAP D'ASE (Lavandula stoechas)
Si camineu pels voltants d'Espolla la trobareu ben florida, forma uns massissos tan extensos que la vista es perd en el color verd cendra i lila.
Abans es feia servir molt, l'aigua timolada anava bé per tot.

Per les varius, aigua timolada, per els cops, aigua timolada, per als grans, aigua timolada, per les cames cansades, aigua timolada, per relaxar-se, per a les clivelles, per la caspa, per el reuma, per l'artrítis, per a la febre...   aigua timolada...

No ens confonguem amb la frígola ( Thymus vulgaris), són de la mateixa família, però són plantes diferents. 
Per fer l'aigua timolada necessitarem:
100g de sumitats florides de timó, 
1L d'esperit de vi o alcohol de 96º 


Deixarem macerar les flors dintre l'alcohol durant quinze dies a l'ombra, un cop passats, es filtra i a l'hora d'aplicar-la es barreja amb una tercera part d'aigua.
SEMPRE HO FAREM AMB ESPERIT DE VI SI VOLEM L'AIGUA TIMOLADA PER A ÚS INTERN O PER GLOPEJAR. MAI AMB ALCOHOL DE FARMÀCIA.
L'ALCOHOL DE FARMÀCIA SEMPRE PER ÚS EXTERN.
També s'usaven les cataplasmes amb flors de timó matxucades o bé aplicaven infusió de flors directament.
TIMÓ AL PEU DEL PUIG DEL PAL


Agraïments a Leonor Calzas Vinagre d'Espolla.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada